The study aimed to evaluate the effect of CLA supplementation to the diet of finishing pig on the CLA content and fatty acid composition of covering adipose tissue of raw ham. Thirty-six pigs, averaging 97 kg live weight (l.w.), were divided into 3 groups and were fed, till laughtering (172 kg l.w.), a basal diet supplemented with either 0 (CON), 0.25 (T1) or 0.50% (T2) of a CLA preparation containing 65% CLA isomers. CLA supplementation increased (P<0.01) the content of both isomers in ham covering adipose tissue, more markedly in T1. Treated groups showed lipids richer (P<0.01) in SFA and with a lower (P<0.01) MUFA content.

Effetto dell’integrazione della dieta con CLA sul contenuto degli isomeri cis-9, trans-11-c18:2, trans-10, cis-12-c18:2 e sulla composizione acidica dei lipidi del tessuto adiposo di copertura del prosciutto fresco / LO FIEGO, Domenico Pietro; Macchioni, P.; Pastorelli, G.; Rossi, R.; Santoro, P.. - ELETTRONICO. - 58:(2004), pp. 243.htm1-243.htm2. ((Intervento presentato al convegno SOCIETA' ITALIANA DELLE SCIENZE VETERINARIE tenutosi a GRADO (GO) nel 22-25 settembre 2004.

Effetto dell’integrazione della dieta con CLA sul contenuto degli isomeri cis-9, trans-11-c18:2, trans-10, cis-12-c18:2 e sulla composizione acidica dei lipidi del tessuto adiposo di copertura del prosciutto fresco

LO FIEGO, Domenico Pietro;
2004

Abstract

The study aimed to evaluate the effect of CLA supplementation to the diet of finishing pig on the CLA content and fatty acid composition of covering adipose tissue of raw ham. Thirty-six pigs, averaging 97 kg live weight (l.w.), were divided into 3 groups and were fed, till laughtering (172 kg l.w.), a basal diet supplemented with either 0 (CON), 0.25 (T1) or 0.50% (T2) of a CLA preparation containing 65% CLA isomers. CLA supplementation increased (P<0.01) the content of both isomers in ham covering adipose tissue, more markedly in T1. Treated groups showed lipids richer (P<0.01) in SFA and with a lower (P<0.01) MUFA content.
SOCIETA' ITALIANA DELLE SCIENZE VETERINARIE
GRADO (GO)
22-25 settembre 2004
58
243.htm1
243.htm2
LO FIEGO, Domenico Pietro; Macchioni, P.; Pastorelli, G.; Rossi, R.; Santoro, P.
Effetto dell’integrazione della dieta con CLA sul contenuto degli isomeri cis-9, trans-11-c18:2, trans-10, cis-12-c18:2 e sulla composizione acidica dei lipidi del tessuto adiposo di copertura del prosciutto fresco / LO FIEGO, Domenico Pietro; Macchioni, P.; Pastorelli, G.; Rossi, R.; Santoro, P.. - ELETTRONICO. - 58:(2004), pp. 243.htm1-243.htm2. ((Intervento presentato al convegno SOCIETA' ITALIANA DELLE SCIENZE VETERINARIE tenutosi a GRADO (GO) nel 22-25 settembre 2004.
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