TARDUGNO, ROBERTA
TARDUGNO, ROBERTA
Dipartimento di Scienze della Vita
Antibacterial activity of Rosmarinus officinalis L. and Thymus vulgaris L. essential oils and their combination against food-borne pathogens and spoilage bacteria in ready-to-eat vegetables
2019 Iseppi, Ramona; Sabia, Carla; de Niederhäusern, Simona; Pellati, Federica; Benvenuti, Stefania; Tardugno, Roberta; Bondi, Moreno; Messi, Patrizia
Caratterizzazione chimica, attività citotossica e antibatterica in vitro di diversi oli essenziali
2013 S., Cannas; D., Usai; P., Molicotti; Pellati, Federica; Tardugno, Roberta; Benvenuti, Stefania; S., Zanetti
Caratterizzazione fitochimica e attività antimicrobica dell'olio essenziale di Cedrelopsis grevei H. Baillon
2013 Tardugno, Roberta; Pellati, Federica; R., Bruni; G., Sacchetti; L., Pecorari; Benvenuti, Stefania
Chemical composition and cytotoxic activity of Cedrelopsis grevei H. Baillon essential oil on human cancer cells
2014 Tardugno, Roberta; Pellati, Federica; Antonella, Spagnoletti; Gianni, Sacchetti; Benvenuti, Stefania
Chemical composition, cytotoxicity, antimicrobial and antifungal activity of several essential oils
2016 Cannas, Sara; Usai, Donatella; Tardugno, Roberta; Benvenuti, Stefania; Pellati, Federica; Zanetti, Stefania; Molicotti, Paola
Chemical profile and biological activities of Cedrelopsis grevei H. Baillon bark essential oil
2018 Tardugno, Roberta; Spagnoletti, A.; Grandini, A.; Maresca, I.; Sacchetti, G.; Pellati, Federica; Benvenuti, Stefania
Essential oils in ocular pathology: an experimental study
2015 Cannas, S; Usai, D; Pinna, Antonio Daniele; Benvenuti, Stefania; Tardugno, Roberta; Donadu, M; Zanetti, S; Kaliamurthy, J; Molicotti, P.
Innovative methods based on the fused-core technology for the HPLC analysis of natural products
2014 Pellati, Federica; Prencipe, FRANCESCO PIO; Brighenti, Virginia; Tardugno, Roberta; Benvenuti, Stefania
Innovative methods for the extraction and chromatographic analysis of honey bee products
2013 Pellati, Federica; Prencipe, FRANCESCO PIO; Tardugno, Roberta; Benvenuti, Stefania
Lavandula x intermedia and Lavandula angustifolia essential oils: phytochemical composition and antimicrobial activity against foodborne pathogens
2019 Tardugno, Roberta; Serio, Annalisa; Pellati, Federica; D’Amato, Serena; Chaves López, Clemencia; Bellardi, Maria Grazia; Di Vito, Maura; Savini, Vincenzo; Paparella, Antonello; Benvenuti, Stefania
Phytochemical analysis of Cedrelopsis grevei H. Baillon essential oil and evaluation of its antimicrobial and antifungal activity on plant pathogens
2014 Tardugno, Roberta; Pellati, Federica; Gianni, Sacchetti; Renato, Bruni; Benvenuti, Stefania
Phytochemical Composition and In Vitro Antimicrobial Activity of Essential Oils from the Lamiaceae Family against Streptococcus agalactiae and Candida albicans Biofilms
2020 Iseppi, Ramona; Tardugno, Roberta; Brighenti, Virginia; Benvenuti, Stefania; Sabia, Carla; Pellati, Federica; Messi, Patrizia
Phytochemical composition and in vitro screening of the antimicrobial activity of essential oils on oral pathogenic bacteria
2018 Tardugno, Roberta; Pellati, Federica; Iseppi, Ramona; Bondi, Moreno; Bruzzesi, Giacomo; Benvenuti, Stefania
Thymus vulgaris L. essential oils from Emilia Romagna Apennines (Italy): phytochemical composition and antimicrobial activity on food-borne pathogens
2022 Tardugno, R.; Serio, A.; Purgatorio, C.; Savini, V.; Paparella, A.; Benvenuti, S.
Use of Pinus sylvestris L. (Pinaceae), Origanum vulgare L. (Lamiaceae), and Thymus vulgaris L. (Lamiaceae) essential oils and their main components to enhance itraconazole activity against azole susceptible/not-susceptible Cryptococcus neoformans strains
2018 Scalas, Daniela; Mandras, Narcisa; Roana, Janira; Tardugno, Roberta; Cuffini, Anna Maria; Ghisetti, Valeria; Benvenuti, Stefania; Tullio, Vivian
Titolo | Data di pubblicazione | Autore(i) | File |
---|---|---|---|
Antibacterial activity of Rosmarinus officinalis L. and Thymus vulgaris L. essential oils and their combination against food-borne pathogens and spoilage bacteria in ready-to-eat vegetables | 1-gen-2019 | Iseppi, Ramona; Sabia, Carla; de Niederhäusern, Simona; Pellati, Federica; Benvenuti, Stefania; Tardugno, Roberta; Bondi, Moreno; Messi, Patrizia | |
Caratterizzazione chimica, attività citotossica e antibatterica in vitro di diversi oli essenziali | 1-gen-2013 | S., Cannas; D., Usai; P., Molicotti; Pellati, Federica; Tardugno, Roberta; Benvenuti, Stefania; S., Zanetti | |
Caratterizzazione fitochimica e attività antimicrobica dell'olio essenziale di Cedrelopsis grevei H. Baillon | 1-gen-2013 | Tardugno, Roberta; Pellati, Federica; R., Bruni; G., Sacchetti; L., Pecorari; Benvenuti, Stefania | |
Chemical composition and cytotoxic activity of Cedrelopsis grevei H. Baillon essential oil on human cancer cells | 1-gen-2014 | Tardugno, Roberta; Pellati, Federica; Antonella, Spagnoletti; Gianni, Sacchetti; Benvenuti, Stefania | |
Chemical composition, cytotoxicity, antimicrobial and antifungal activity of several essential oils | 1-gen-2016 | Cannas, Sara; Usai, Donatella; Tardugno, Roberta; Benvenuti, Stefania; Pellati, Federica; Zanetti, Stefania; Molicotti, Paola | |
Chemical profile and biological activities of Cedrelopsis grevei H. Baillon bark essential oil | 1-gen-2018 | Tardugno, Roberta; Spagnoletti, A.; Grandini, A.; Maresca, I.; Sacchetti, G.; Pellati, Federica; Benvenuti, Stefania | |
Essential oils in ocular pathology: an experimental study | 1-gen-2015 | Cannas, S; Usai, D; Pinna, Antonio Daniele; Benvenuti, Stefania; Tardugno, Roberta; Donadu, M; Zanetti, S; Kaliamurthy, J; Molicotti, P. | |
Innovative methods based on the fused-core technology for the HPLC analysis of natural products | 1-gen-2014 | Pellati, Federica; Prencipe, FRANCESCO PIO; Brighenti, Virginia; Tardugno, Roberta; Benvenuti, Stefania | |
Innovative methods for the extraction and chromatographic analysis of honey bee products | 1-gen-2013 | Pellati, Federica; Prencipe, FRANCESCO PIO; Tardugno, Roberta; Benvenuti, Stefania | |
Lavandula x intermedia and Lavandula angustifolia essential oils: phytochemical composition and antimicrobial activity against foodborne pathogens | 1-gen-2019 | Tardugno, Roberta; Serio, Annalisa; Pellati, Federica; D’Amato, Serena; Chaves López, Clemencia; Bellardi, Maria Grazia; Di Vito, Maura; Savini, Vincenzo; Paparella, Antonello; Benvenuti, Stefania | |
Phytochemical analysis of Cedrelopsis grevei H. Baillon essential oil and evaluation of its antimicrobial and antifungal activity on plant pathogens | 1-gen-2014 | Tardugno, Roberta; Pellati, Federica; Gianni, Sacchetti; Renato, Bruni; Benvenuti, Stefania | |
Phytochemical Composition and In Vitro Antimicrobial Activity of Essential Oils from the Lamiaceae Family against Streptococcus agalactiae and Candida albicans Biofilms | 1-gen-2020 | Iseppi, Ramona; Tardugno, Roberta; Brighenti, Virginia; Benvenuti, Stefania; Sabia, Carla; Pellati, Federica; Messi, Patrizia | |
Phytochemical composition and in vitro screening of the antimicrobial activity of essential oils on oral pathogenic bacteria | 1-gen-2018 | Tardugno, Roberta; Pellati, Federica; Iseppi, Ramona; Bondi, Moreno; Bruzzesi, Giacomo; Benvenuti, Stefania | |
Thymus vulgaris L. essential oils from Emilia Romagna Apennines (Italy): phytochemical composition and antimicrobial activity on food-borne pathogens | 1-gen-2022 | Tardugno, R.; Serio, A.; Purgatorio, C.; Savini, V.; Paparella, A.; Benvenuti, S. | |
Use of Pinus sylvestris L. (Pinaceae), Origanum vulgare L. (Lamiaceae), and Thymus vulgaris L. (Lamiaceae) essential oils and their main components to enhance itraconazole activity against azole susceptible/not-susceptible Cryptococcus neoformans strains | 1-gen-2018 | Scalas, Daniela; Mandras, Narcisa; Roana, Janira; Tardugno, Roberta; Cuffini, Anna Maria; Ghisetti, Valeria; Benvenuti, Stefania; Tullio, Vivian |