Abstract Phytosanitary quality along the tomato and pepper production chain can be significantly impacted by bacterial diseases caused by Xanthomonads. These pathogens can result in significant yield losses and deterioration of crop quality. In Kosovo, tomato and pepper are among the most important vegetable crops. Many diseases are reported in these crops, but very few data are available about bacterial diseases affecting pepper and tomato. The aim of our PhD project was to understand the real situation in Kosovo on the phytosanitary quality of imported and domestic pepper and tomato seeds, with the aim to propose strategies to ensure production, marketing and use of healthy seeds. In order to better understand the current situation, a network of stakeholders was established in order to interview, by means of a questionnaire, public institutions, agro-pharmacies and farmers regarding the phytosanitary status of domestic pepper and tomato seed production. A large number of seed samples were collected in the main production area and subjected to laboratory analysis. As an output of interviewed stakeholders, we confirmed that pepper and tomato seed is mainly imported from neighbouring and EU countries. Moreover, in Kosovo there is not any company that produces certified seed of pepper and tomato. Farmers usually produce their domestic seed based in own needs without any phytosanitary analysis. During the field monitoring carried out through the whole study period, pepper symptoms presumably correlated with pathogenic bacteria Xanthomonas spp., were recorded. From seeds and symptomatic pepper leaves, twenty putative colonies were isolated. These isolates have been identified and characterized by molecular methods. Moreover, additional pepper seed samples originated from import and domestic production were subjected to DNA extraction and amplification with commercial kits and conventional PCR, direct isolation of putative pathogenic bacteria, colony identification including morphological features, and identity confirmation carried out and screened based on their pathogenicity. In conclusion, the research put the basis for the implementation of the production schemes for certified tomato and pepper seeds, thus increasing the value of the Kosovar seed industry.
Sommario Le malattie a eziologia batterica causate da xanthomonadi possono pregiudicare significativamente la qualità fitosanitaria del prodotto lungo la filiera produttiva di pomodoro e peperone. Tali patogeni possono provocare perdite di prodotto molto significative, come pure riduzione della loro qualità. In Kosovo, pomodoro e peperone rappresentano le più importanti colture orticole: molte malattie colpiscono tali colture, ma pochissimi dati sono disponibili sulle batteriosi di peperone e pomodoro. Lo scopo della ricerca è stato quello di comprendere la reale situazione in Kosovo in merito alla qualità fitosanitaria delle sementi di produzione interna oppure di importazione, allo scopo di proporre strategie che assicurino la produzione, la commercializzazione e l’uso di sementi sane. Allo scopo di ottenere dati sulla situazione attuale, è stata istituita una rete di portatori di interesse oggetto di interviste specifiche per il tramite di un questionario appositamente sviluppato; si sono intervistate istituzioni pubbliche, rivenditori di prodotti fitosanitari, tecnici, agricoltori per conoscere lo stato fitosanitario della produzione interna di sementi di peperone e pomodoro. Nelle principali aree di produzione è stato raccolto un grande numero di campioni di seme che, successivamente, è stato sottoposto ad analisi. Il risultato delle interviste ai portatori di interesse ha messo in luce che il seme di peperone e pomodoro è perlopiù importato da paesi confinanti (Serbia) e da paesi della Unione Europea. Inoltre, in Kosovo, non è presente alcuna azienda che produce seme certificato di pomodoro o peperone. Numerosi agricoltori usano seme autoprodotto per il loro uso stagionale e tale seme non è oggetto di analisi fitosanitarie. Durante le attività di monitoraggio e sorveglianza fitosanitaria per tutto il periodo di studio sono stati ritrovati sintomi su peperone probabilmente associati alla presenza di xanthomonadi fitopatogene. Dalle foglie sintomatiche e dal seme prodotto da tali piante sono state isolate venti colture batteriche rappresentative di Xanthomonas spp. Tutti gli isolati kosovari sono stati identificati e caratterizzati mediante l’uso di tecniche molecolari. Inoltre, ulteriori analisi hanno avuto come oggetto campioni di seme di importazione, oltre che di produzione nazionale; le altre colonie così ottenute sono state oggetto di studi della loro identità, morfologia, e patogenicità. In conclusione, la ricerca ha posto le basi per la implementazione di schemi tecnici per la produzione di seme certificato di peperone e pomodoro incrementando, pertanto, il valore dell’industria sementiera in Kosovo.
Qualità fitosanitaria lungo la filiera produttiva di pomodoro e peperone attraverso la gestione integrata delle batteriosi causate da Xanthomonadi / Bekri Xhemali , 2024 Apr 08. 36. ciclo, Anno Accademico 2022/2023.
Qualità fitosanitaria lungo la filiera produttiva di pomodoro e peperone attraverso la gestione integrata delle batteriosi causate da Xanthomonadi
XHEMALI, BEKRI
2024
Abstract
Abstract Phytosanitary quality along the tomato and pepper production chain can be significantly impacted by bacterial diseases caused by Xanthomonads. These pathogens can result in significant yield losses and deterioration of crop quality. In Kosovo, tomato and pepper are among the most important vegetable crops. Many diseases are reported in these crops, but very few data are available about bacterial diseases affecting pepper and tomato. The aim of our PhD project was to understand the real situation in Kosovo on the phytosanitary quality of imported and domestic pepper and tomato seeds, with the aim to propose strategies to ensure production, marketing and use of healthy seeds. In order to better understand the current situation, a network of stakeholders was established in order to interview, by means of a questionnaire, public institutions, agro-pharmacies and farmers regarding the phytosanitary status of domestic pepper and tomato seed production. A large number of seed samples were collected in the main production area and subjected to laboratory analysis. As an output of interviewed stakeholders, we confirmed that pepper and tomato seed is mainly imported from neighbouring and EU countries. Moreover, in Kosovo there is not any company that produces certified seed of pepper and tomato. Farmers usually produce their domestic seed based in own needs without any phytosanitary analysis. During the field monitoring carried out through the whole study period, pepper symptoms presumably correlated with pathogenic bacteria Xanthomonas spp., were recorded. From seeds and symptomatic pepper leaves, twenty putative colonies were isolated. These isolates have been identified and characterized by molecular methods. Moreover, additional pepper seed samples originated from import and domestic production were subjected to DNA extraction and amplification with commercial kits and conventional PCR, direct isolation of putative pathogenic bacteria, colony identification including morphological features, and identity confirmation carried out and screened based on their pathogenicity. In conclusion, the research put the basis for the implementation of the production schemes for certified tomato and pepper seeds, thus increasing the value of the Kosovar seed industry.File | Dimensione | Formato | |
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