The paper assesses the technical and economic efficiency of the dairy structures of the Parmigiano Reggiano cheese production chain, analysing microeconomic and technological data of firms. Two datasets are used: the first one is the AIDA archive, that collects the financial statements of enterprises; the second one is based on data of a direct investigation of a sample of companies and collects data on the technology of the firms. The paper shows that the economic performance of the enterprises is weakly affected by a presence of economies of scale. Instead, the economic success is influenced by the coordination and the integration of the agents in the supply chain. Crucial is the role of the cooperative enterprises and of the cooperation institutions which provide coordination, services, and common rules in the definition of the quality standards and in the distribution of the value added among the different agents. The last aspects pay a crucial role in the economic performance of the entire industry.
Il focus del paper è una valutazione dell’efficienza tecnica ed economica delle strutture casearie della filiera del Parmigiano Reggiano attraverso l’analisi dei costi di produzione delle aziende casearie. Viene valutata l’esistenza di economie di scala, di scopo e d’integrazione organizzativa nelle imprese casearie di cui sono disponibili i dati. In particolare, sono stati costruiti ed usati due dataset: il primo utilizza i bilanci raccolti nell’archivio AIDA e il secondo elabora dati primari raccolti con interviste in profondità ad un campione d’imprese e contiene informazioni sulla tecnologia impiegata. Si dimostra una debole presenza di economie di scala ma soprattutto una importanza strategica delle economie d’integrazione tra le diverse fasi che caratterizzano la filiera. Cruciale è il ruolo delle imprese cooperative, del loro coordinamento e dei servizi forniti dalle agenzie del movimento cooperativo nel definire le regole della distribuzione del valore e gli standard di qualità per l’intero settore.
Bertolini, P. e E., Giovannetti. "L’assetto strutturale e le performance dei caseifici del settore del Parmigiano Reggiano: una valutazione microeconomica" Working paper, DEMB WORKING PAPER SERIES, Dipartimento di Economia Marco Biagi - Università di Modena e Reggio Emilia, 2020. https://doi.org/10.25431/11380_1226085
L’assetto strutturale e le performance dei caseifici del settore del Parmigiano Reggiano: una valutazione microeconomica
Bertolini, P.;Giovannetti, E.
2020
Abstract
The paper assesses the technical and economic efficiency of the dairy structures of the Parmigiano Reggiano cheese production chain, analysing microeconomic and technological data of firms. Two datasets are used: the first one is the AIDA archive, that collects the financial statements of enterprises; the second one is based on data of a direct investigation of a sample of companies and collects data on the technology of the firms. The paper shows that the economic performance of the enterprises is weakly affected by a presence of economies of scale. Instead, the economic success is influenced by the coordination and the integration of the agents in the supply chain. Crucial is the role of the cooperative enterprises and of the cooperation institutions which provide coordination, services, and common rules in the definition of the quality standards and in the distribution of the value added among the different agents. The last aspects pay a crucial role in the economic performance of the entire industry.File | Dimensione | Formato | |
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