The paper outlines the main changes that have occurred in the local system of the Filière Parmesan Cheese (FPR) in the last fifteen years, especially focusing on the dairy enterprises and their related networks. The paper stresses the complexity of the production system in its evolution, given the constraints arisen by the compliance of the common quality rules, combined with the research of effectiveness, both requiring a significant action of coordination. The role of the producers' coordination institutions is examined with regard production rules and quality control, underlining the crucial role in defining new common rules to assure clear quality standard along the food chain, where a growing division of labour engendered new activities of processing. New coordination tools are also examined with regard the implementation of an original allocation of right to produce able to respect the competition rules. The very relevant role of cooperation is highlighted, analysing the adaptation of cooperatives to the different markets but also the role of cooperation in supporting the activity in the most fragile areas of production such as those of the mountain

Il lavoro esamina i principali cambiamenti intervenuti nella filiera del parmigiano reggiano (FPR) nell’ultimo quindicennio e si concentra soprattutto sulle strutture casearie e sulle reti di imprese che vengono organizzate da tali strutture. Il lavoro insiste nel descrivere la complessità del sistema produttivo, dati i vincoli imposti dal rispetto delle regole di qualità e la contemporanea difficoltà di coordinare il vasto insieme di imprese che concorrono a definire l’offerta. Si esamina il ruolo fondamentale giocato dalle istituzioni di coordinamento dei produttori nel controllo delle regole comuni di produzione; si mette in evidenza la funzione cruciale della cooperazione nel generare network di imprese in grado di modellarsi alle esigenze espresse dai mercati ma anche di mantenere uno spazio di produzione per territori ed imprese più deboli. Ne emerge la complessità di una filiera di successo, la cui evoluzione ha progressivamente adattato le strutture di caseificazione e le loro reti di imprese alle esigenze poste da mercati più estesi e competitivi.

Bertolini, P. e E., Giovannetti. "L’evoluzione del sistema locale del Parmigiano Reggiano" Working paper, DEMB WORKING PAPER SERIES, Dipartimento di Economia Marco Biagi - Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia, 2020. https://doi.org/10.25431/11380_1212582

L’evoluzione del sistema locale del Parmigiano Reggiano

Bertolini, P.;Giovannetti, E.
2020

Abstract

The paper outlines the main changes that have occurred in the local system of the Filière Parmesan Cheese (FPR) in the last fifteen years, especially focusing on the dairy enterprises and their related networks. The paper stresses the complexity of the production system in its evolution, given the constraints arisen by the compliance of the common quality rules, combined with the research of effectiveness, both requiring a significant action of coordination. The role of the producers' coordination institutions is examined with regard production rules and quality control, underlining the crucial role in defining new common rules to assure clear quality standard along the food chain, where a growing division of labour engendered new activities of processing. New coordination tools are also examined with regard the implementation of an original allocation of right to produce able to respect the competition rules. The very relevant role of cooperation is highlighted, analysing the adaptation of cooperatives to the different markets but also the role of cooperation in supporting the activity in the most fragile areas of production such as those of the mountain
2020
Ottobre
Bertolini, P.; Giovannetti, E.
Bertolini, P. e E., Giovannetti. "L’evoluzione del sistema locale del Parmigiano Reggiano" Working paper, DEMB WORKING PAPER SERIES, Dipartimento di Economia Marco Biagi - Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia, 2020. https://doi.org/10.25431/11380_1212582
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